Ga naar de inhoud

2012 Mei – Aboutaleb

  Maandagochtend telefoon. Zelfs het trillen doet pijn aan het hoofd. Heeft dat misschien iets met het kampioenschap van V.O.C. 1 de dag ervoor te maken? Ralph van Hessen aan de lijn, minder vrolijk dan normaal, maar hij heeft dan ook net te horen gekregen dat de door hem uitgenodigde Truus van Gaal deze woensdag geopereerd moet worden en die avond niet haar opwachting bij de Businessclub op V.O.C. kan maken. De pijn in het hoofd wordt nog erger, want waar haal je in 2 dagen een aansprekende gast vandaan voor de 75 aangemelde sponsors. Ralph was in de 70er jaren een aardige goochelaar toen wij op de Erasmus Universiteit zaten, maar als dinsdagavond de telefoon weer rinkelt kan ik niet geloven wat hij uit de hoge hoed heeft getoverd. Het wordt Burgemeester Aboutaleb, zegt hij iets monterder gestemd dan op de maandagochtend. Haagse Bluf, denk ik nog, maar de volgende avond om 20.00 uur stapt Ahmed Aboutaleb voor het eerst het V.O.C. clubhuis binnen!

  Anderhalf uur lang weet de burgemeester de zaal te boeien met een zeer persoonlijk en openhartig verhaal over zijn leven. Een bijzonder verhaal, dat begint met het jongetje uit het Zuidelijke gebergte van Marokko en dat voorlopig eindigt op de hoogste post in het stadhuis van Rotterdam. Alles daartussen wordt in alle openheid verteld, mede door de unieke manier van interviewen door Ralph van Hessen. De eerste jaren van armoede in Nederland, 4 maanden lang zonder jas de eerste winter in Nederland door om door heel veel leerwerk via wethouderschap in Amsterdam, staatssecretaris in Den Haag een gooi te kunnen doen naar het burgermeesterschap in Rotterdam.

  Voor het eerst in de geschiedenis wordt er in het V.O.C. clubhuis in het arabisch uit het hoofd een stuk uit de Koran voorgedragen, heel indrukwekkend. Stilstaan, heet het gedicht waarmee Ralph  zijn interview met Burgemeester Aboutaleb afsluit. De aanwezigen waren er even stil van, zoals zij ook de anderhalf uur daarvoor vaak ademloos hadden geluisterd naar het levensverhaal van de 1e man van Rotterdam.

  Na het uitreiken van de binnen de wet toegestane cadeaus door Dennis eindigt het officiële gedeelte met een kort vraaggesprek van Ralph met trainer Peter de Haan over de succesformule om 2 opeenvolgende jaren kampioen in de afdeling te worden. Duidelijk wordt nog dat de door sponsors beschikbaar gestelde middelen niet gebruikt worden voor het halen of betalen van spelers, maar dat wij via een goede eigen jeugdopleiding het behaalde niveau te minste willen handhaven.

  De avond eindigt zoals gebruikelijk aan de bar, waar nog lang nagepraat wordt over een bijzonder gesprek. Ook de burgemeester is nog minstens een uur aanwezig, daarmee aangevend dat het goed toeven is op V.O.C.
  Tenslotte is het nog goed te horen dat de avond met Truus van Gaal voorlopig gepland wordt in september.

  Ralph : bedankt voor het op zo’n korte termijn regelen van deze toch wel heel bijzondere spreker!