Ga naar de inhoud

2024 Februari – Maurice Steijn

  Misschien wel de meest besproken trainer van deze voetbaljaargang was onlangs te gast bij de Businessclub van V.O.C. In het Pavilion werd Maurice Steijn ondervraagd door Frank Vijg én de aanwezige sponsors. Het werd een openhartig gesprek waarin we dingen hoorden die (op dat moment) nog niet algemeen bekend waren. 

  Terugkijkend op zijn eerder dan geplande aantreden bij Sparta in een turbulente periode, vertelde Steijn hoe hij, met weinig bedenktijd, besloot de gok te wagen en te proberen de club vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie voor de Eredivisie te behouden. Vier wedstrijden had Sparta nog om dat voor elkaar te krijgen en wonder boven wonder lukte het nog ook. Over die vier wedstrijden gaf Steijn later zelfs nog een presentatie bij de KNVB. Want hoe presteer je het om in korte tijd iets zo volledig op een positieve manier om te draaien in de richting van succes?

  Ook Steijns avontuur in de Emiraten werd besproken en dat leerde ons de niet verrassende les dat je het voor het geld niet hoeft te laten om daar aan de slag te gaan. Na tien weken worden ontslagen is dan al helemaal geen ramp. Het avontuur leverde financieel genoeg op om ervoor te zorgen dat hij in het vervolg van zijn carrière het sportieve deel leidend kon/kan laten zijn in de keuzes die hij maakt. 

  Bij Sparta stapte Steijn dus in een turbulente tijd in, maar dat was nog niks vergeleken met wat hij bij NAC zou meemaken. Een wespennest mag je het gerust noemen, als we de woorden van Steijn en enkele ervaringsdeskundigen die in het publiek aanwezig waren mogen geloven.

  Qua turbulentie spant de periode bij Ajax echter de kroon. In misschien wel de slechtste periode die de club ooit doormaakt(e), stapte Steijn in als trainer. Het begon als een verrassende aanstelling van de ‘overperformer’ die TD Sven Mislintat in Steijn zag, en eindigde met een op dat moment laatste plaats in de Eredivisie na het verlies bij FC Utrecht. De visie van Steijn op dit alles die de V.O.C.-sponsors te horen kregen, hoorde heel Nederland niet veel later in afgeslankte vorm toen hij te gast was bij het programma Rondo, op Ziggo Sport. Wij hadden dus eigenlijk de primeur!

  Het was dus, zoals altijd bij bijeenkomsten van de Businessclub, bepaald geen saaie avond